Nápisy na dveřích, které potěší. Králové vyrazili do ulic. Zobrazit fotogalerii
29. ledna 2024 Z organizace

Nápisy na dveřích, které potěší. Králové vyrazili do ulic.

Tříkrálová sbírka je již čtvrt století největší dobrovolnická akce na našem území. Jak letos dopadla na Českolipsku a Novoborsku, kde v 16 obcích koledovala Charita Česká Lípa na provoz školního svozu zdravotně hendikepovaných dětí?

Králové za zpěvu tříkrálové koledy vždy v prvních čtrnácti dnech nového roku vyrážejí do ulic, dělají radost lidem kolem sebe, žehnají domům a dalším obytným prostorům psaním na dveře počešťenou zkratku latinských slov Christus mansionem benedicat (Kristus požehnej tomuto domu), k tomu dělají tři křížky a aktuální letopočet. Zároveň sbírají finance do zapečetěných kasiček na podporu lidí přímo ve svém regionu.

Na Českolipsku a Novoborsku již mnoho let vybírá na 160 dobrovolníků finance na provoz školního svozu zdravotně hendikepovaných dětí. Tzv. Sociální automobil je na okrese jedinečná služba, která poskytuje dětem pocit samostatnosti a rodičům odlehčuje v jejich tíživé situaci. Charita Česká Lípa tuto službu provozuje od roku 2007, protože jí zkrátka přijde smysluplná, i když je na ní každoročně potřeba shánět peníze od veřejnosti.

V 16 obcích bylo letošní rok vykoledováno do zapečetěných kasiček 253 412 Kč a 16 831 Kč do online kasičky, která je pro příslušnou Charitu poslední dva roky otevřená vždy do konce ledna. Z této částky jde 65 % přímo na provoz Sociálního automobilu. Zbylých 35 % pomůže dalším lidem v nouzi nejen v naší lokalitě, ale také lidem v zahraničí třeba v případě humanitárních katastrof.

Každoročně se po celé republice vrací koledníci z koled usměvavý a plní zážitků. Chtěli byste také příští rok se svými dětmi, oddíly či kamarády dělat lidem radost a pomáhat dobré věci. Ozvěte se nám, rádi vás v roce 2025 vezmeme do královské družiny.